Compagniesdrift, ‘n bemagtigde wynmaatskappy in Stellenbosch, vier tien jaar van groei en sukses aan die einde van ‘n uitdagende jaar vir Suid-Afrika en veral die wynbedryf. Hulle vier ook hul eerste jaar van totale eienaarskap van die maatskappy.
Compagniesdrift is in Desember 2010 gestig met die steun van die Myburgh Familietrust, wat aanvanklik vyftig persent van die maatskappy besit het, Standard Bank en die Departement van Grondsake in die Wes-Kaap deur middel van sy Grondhervormings- en Ontwikkelingsprogram (LRAD). Die aandeelhouer is die Meerlust Werkerstrust, wat in Julie 2019 die volle eienaar van die maatskappy geword het. Die Trust bestaan uit 72 werkers van die Meerlust Landgoed, Compagniesdrift, Ken Forrester Wyne en Vriesenhof Wyne.

Die besigheid het as ‘n moderne, temperatuurbeheerde wynopbergingsfasiliteit begin, met ‘n kapasiteit van byna 3 miljoen bottels. Die kliëntebasis van die maatskappy het van vier tot meer as vyftig kliënte gegroei.

Hannes Myburgh, eienaar van Meerlust Landgoed en Albie de Waal, Besturende Direkteur van die Landgoed, het ‘n tyd lank aan ‘n bemagtigingsprojek begin dink voordat hulle ‘n leemte in die wynstoormark opgemerk het. Ilse Ruthford, destyds ‘n talentvolle en inspirerende uitvoerkoördineerder by Meerlust, is aangestel as die besturende direkteur van Compagniesdrift. Onder haar leiding het die maatskappy vinnig gediversifiseer en verpakkings-, etiketterings- en herwerkdienste aan kliënte aangebied. Een van die toekomsplanne is ‘n mobiele botteleringsfasiliteit wat die volhoubaarheids- en groeivooruitsigte vir die onderneming sal verhoog.

In 2015 het hulle hul eerste wyne, ‘n Chardonnay, Chardonnay Pinot Noir en Cabernet Sauvignon Merlot versnit geproduseer. Toekennings van die Ou Mutual Trofee-wynskou het vinnig gevolg met die 2017 Cabernet Sauvignon Merlot wat in 2018 ‘n silwer toekenning ontvang het en die 2019 Chardonnay Pinot Noir wat ‘n brons toekenning in 2020 ontvang het. Hul wyne is aanlyn, asook in restaurante en drankwinkels in die Wes-Kaap en Gauteng beskikbaar en van hierdie jaar af kan dit ook in Tops en Spar regoor die Wes-Kaap verkry word. Wyne word na Duitsland, Singapoer en binnekort ook die Verenigde State van Amerika uitgevoer.

“Wat ons tienjaarviering so beduidend maak, is dat ons dit vier in een van die wynbedryf se mees uitdagende jare. Die COVID-19-pandemie het ons baie hard getref, maar ons kon ons besigheid bestendig hou en kon ook nuwe besigheid genereer sedert die beperkinge op wynverkope opgehef is, “sê Ruthford.

“Ons het opwindende planne vir die nabye toekoms,” sê Ruthford. “Kliënte kan binnekort ons wyne en ander plaasprodukte proe en koop in ons langverwagte wyn-en plaaswinkel. Ons sal ook ons eerste, spesiale-etiket soetwyn in 2021 bekendstel.”

Die Compagniesdrift span klink ‘n glasie op hul 10de bestaansjaar

Compagniesdrift Direkteure Ilse Ruthford, Veraline Davids, Florina Muller, Ronald Jordaan

Hannes Myburgh en Ilse Ruthford klink ‘n glasie op die toekoms van die maatskappy

Ruthford beskou die personeel as die ruggraat van die onderneming en soek voortdurend geleenthede vir groei en persoonlike ontwikkeling vir hulle. Opleidingsgeleenthede word geïdentifiseer vir personeellede om hul kwalifikasies te verbeter en hul groeipad in die onderneming te verhoog, soos ‘n algemene werker wat ‘n gesondheidsorgwerker geword het en ‘n kredietkontroleur die finansiële bestuurder nadat sy ‘n BCom graad in finansies behaal het.

Nadat Ruthford in 2014 bekroon is met die titel as provinsiale en nasionale vroulike entrepreneur van die jaar vir landbouverwerking in die Departement van Landbou, Bosbou en Visserye se kompetisie, het sy letterlik van haar prysgeld teruggeploeg met die oprigting van ‘n groentetuin by Compagniesdrift. Die tuin bied addisionele werksgeleenthede en help met voedselsekerheid vir die werkers.

Daar word jaarliks ‘n bewusmakingsveldtog vir borsgesondheid onder vroulike personeel gedoen. Ruthford het in 2019 van borskanker herstel en is sedertdien ‘n kampvegter van die veldtog. ‘n Deel van die opbrengs van die Chardonnay Pinot Noir-wynverkope word aan hierdie bewusmakingsveldtog toegewys.

Behuising vir werkers is nog ‘n mylpaal wat Compagniesdrift wil bereik. “Ons wil graag hê dat elke werker ‘n huis moet besit en ons werk aan ‘n plan om dit moontlik te maak”, sê Ruthford.

Getrou aan hul diverse sakebenadering, sal Compagniesdrift binnekort weer beeste op die plaas bekendstel.

“Wanneer ons terugkyk oor die afgelope tien jaar, is ons baie trots op wat ons binne so ‘n kort tydjie bereik het. Die verwoestende gevolge van die pandemie en die persoonlike terugslae van personeellede gedurende die tien jaar het ons nog sterker en meer vasbeslote gemaak om in die komende jare groter sukses te behaal,” sê Ruthford.

Uitgereik deur pH Comms namens Compagniesdrift. Kontak porchia@phcomms.co.za vir enige navrae.